Sunday, December 19

Adakah Cinta ....

cinta sebati dalam jiwa,
cinta menghancur jiwa raga,
cinta mengindahkan semua,
apakah sebenar erti cinta...

cinta titiskan air mata,
cinta memutuskan saudara,
cinta senyum gelak ketawa,
tiada dinafikan cinta...

dikala hangatnya cinta,
dunia itu indah,
kala mimpi hancur lebur,
ooo mengapa..dimana..apa

siapa dapat menduga datang dan pergi,
kurniaan ya rab itu indah,
walaupun kadang mampu meluka,
pelengkap jasad bernyawa...
tak dapat dinafikan hadirnya...

Saturday, December 18

Kurnia Awal Muharram dan Doaku...

Seluruh umat islam didunia pasti gembira dgn kehadiran tahun baru Islam...begitu juga dgn aku...dia kurnia kan aku seorang llaki yg aku amat nanti2kan...kehadiran tahun baru islam dan kehadirannya merupakan rahmat bagi aku...aku bersyukur ke hadratmu ya Allah...kau satukan lah kami...sesungguhnya kau maha menyayangi hamba2 mu....

dia....llaki yg baru aku kenali setelah ramai llaki yg aku kenal....hati berdetak di saat dia bilang dia suka sama aku...hiba bercampur terharu....gembira bercampur syukur...aku harap dia dpt membimbing aku kejalan mu...setelah aku sesat dgn 4 llaki....kau sucikan lah hati aku tuk' menerima cinta hakiki mu ya Allah....
aku berdoa aku tak akan tersesat lagi....kau sucikan lah jalan aku ya Allah...kau bimbinglah kami kearah mu...kau bantulah kami andai kami hampir terpesong,,tersasar,,,tersesat,,terbabas dalam menuju kejalan mu....ya Allah...bukakan hati aku tuk' menerima kekurangan nya...bukakan hatinya tuk' menerima seadanya aku...sesungguhnya kau sahaja yg tahu segala isi hidupku,,,sejarah silamku,,,sedihku,,,tawaku,,,dan siapa aku,,

ya Allah...kau padamkanlah sejarah semalam agar aku bisa membuka lembaran baru bersamanya...sesungguhnya aku amat mencintamu dan hambamu.....aku mohon kau satukanlah kami.....kau ceriakanlah hidup keuarga ku dan keluarganya...andai keluarga ku dan keluarganya bahagia kami pun turut bahagia....

kau satukanlah kami....setelah aku gagal bersama yg lain...aku berserah padamu...andai dia tercipta untuk aku..aku rela menjadi miliknya....andai dia bukan milikku aku rela lepaskan nya pergi....aku mohon padamu ya Allah ya Rabbi...amin....

Monday, November 1

BESTFRIEND IN A,B,C ...

ABC


A - accept you as you are
B- believe in having fun
C - cherish time together
D- dream a big dream
E- encrich,comfort and delight
F- follow up and follow downs
G-  grow forever memories
H- honour each other feeling
I- invite you their heart
J- just call to says "how are you"
K- know when something up's
L- love no matter what
M- multyply joys and divide sorrow
N- nurture each other's soul's
O- overcome adversity together
P- pick you when you are down
Q- quickly forgive and makes up
R- reminds you of ours greatness
S- smile when they think of you
T- thrive on shared trust
U- understand when just listen
V- value time together's
W- walk with you side by side
X- xperience up's and down's
Y- yes to smile,no to cry
Z - zest to live,love and laugh.

Sunday, October 10

DOA KITA BERDUA

Ya Allah,
Kekadang terasa belaian cinta-Mu
Bersama kurnia sekalung hidayah
Tapi kekadang terasa bahang murka-Mu
Seiring patahnya sebuah mujahadah
kami berdua…

Ya Allah,
Walau apa pun kami masih terus di sini …
Mengemis di tepian janji-Mu yang pasti

Di sini kami masih mendamba cinta
Kerna yakin cinta-Mu tak pernah sirna…
selama-lamanya!
… buat kami berdua

Kau dekat terlalu
tanpa senyum
tanpa suara
namun cinta-MU ketara jua!

Dalam doa…
kami berdua!

Wednesday, October 6

DOAKU


Tuhanku yang Esa
Dulu hidupku sentosa
Mengapa kini jadi pendosa
Hanya karena ulah si nisa
Harus menanggung semua siksa
Tanpa menunggu hari periksa
Hancur lebur dalam binasa
Oleh AzabMu yang sangat luar biasa
Ya Rahmanu Ya Rahimu
Tenggelamkanlah aku dalam hidayahMu
Azablah aku dengan RahmatMu
Jatuhkan aku dalam lembah cintaMu
Rapuhkan aku dengan keagungan asmaMu
Jauhkanlah aku dari setiap murkaMu
Kembalikan aku dalam anugerah fitrahMu
Agar langkah selalu pada jalanMu
Tuhanku yang maha perkasa
Bukanlah aku mahluk berbisa
Mencuri hati agar leluasa
Mengumbar janji dalam sebuah sketsa
Yang slalu berakhir setiap mendapatkan mangsa
Namun inilah yang kubisa
Agar di hari esok atau lusa
Semua kan kembali seperti biasa

Tuesday, October 5

Doa Untuk Kekasih


Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…

Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani…
Seringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…

Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh daripada pandanganku…
Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan periharalah aku dari kekecewaan…

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…

Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu…
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…

Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini…
Jangan Engkau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran…
Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah…

Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan periharalah kami dari azab api Neraka…

Monday, October 4

SELAMAT MALAM

S-eandainya
E-ngkau
L-ebih kenal
A-kan diriku
M-aka aku
A-kan
T-ersenyum


M-anis untukmu
A-gar engkau
L-lebih tau
A-ku senantiasa
M-merindukanmu

Sunday, October 3

Koleksiku

Tuhan tolong bantu dia..
Memejamkan matanya,
temani dalam mimpi
Indahnya agar besok pagi dia terbangun dengan senyum
Manisnya, sampaikan padanya
bahwa ku ingin jadi kekasih yg terbaik untuknya...<3<3


Cintamu adalah anugerah untukku sebab kerana cintamu hatiku bahagia, ku ingin selalu bersandar dipelukmu kerana hanya kami yang pantas menjagaku dan jagalah pula hati dan cintaku seperti bulan yg selalu menjaga malam di waktu gelap, yakinkan hatimu aku milikmu dan hanya untukmu




“Allah itu Tujuan kami…
Rasulullah tauladan kami.,
Alquran Undang2 kami..
Jihad itu jalan hDp kami…
Mati d Jalan Allah Cita2 kami t’Tinggi..”


“Smile..laugh..and be happy!! Coz a brand new day has come… The rainbow has appeared after the violent storm, the flowers has bloom after the freezing winter, and the wounded heart has healed after it broken.”


“BukaN Tali AtaU CinCiN PeNGiKaT, BuKaN MemoRY YanG KuKeNanG,HanYa KeLeMbuTaN KaTa CiNtA DaN JaNjI SetIaMu,MeNeGUkaN HaTiKu HanYa UnTuKMU, KuSaYaNG PaDaMu KaRNa ♥♥♥ ALLAH SWT ♥♥♥”


bila kau menangis. .hatikupun turut bersedih
bila kau senang. .hatikupun turut berbunga
bila kau gelisah. .hatikupun turut bergejolak
ini semua. . .
karena kita. . .
SEHATI. . .


cinta yg sesungguh’a adalah
ketika aku meneteskan air mata
dan masih menunggu mu dgan setia
dsini ..
dan ktika kmu memilih seseorang ,
aku akn tersenyum dan berkata …
“aku turut berbahagia untukmu”


Tuhan,beri aku kekuatan untuk melihat dia bersama yang laen!tuhan beri aku kekuatantuk melihat dia dalam pelukannya,tuhan beri kekuatan tuk melihat dia bahagia dengannya,jangan biarkan air mata ini mengalir,tuhan beri kekuatan tuj tersenyum,melihat kebahagiaan mereka!meskipun jauhdi dasar hati ini tersimpan rasa sakit yang tramat dalam.mungkin hanya dengan dirinya,dia menemukan dunianya yang sempat hilang.aku kan pergi tinggalkan semuanya,mengemasi semua mimpikuyang telah terbang bersama bayanganmu.dan doa tulus hati.menyertai kebahagiaan u dengan dia


Mengenalmu adalah suatu anugerah
Menyakitimu adalah suatu larangan
Mendampingi hidupmu adalah suatu kebahagiaan
Meninggalkanmu adalah suatu kebodohan


Jika kau bertanya padaku tentang apa yang kubenci saat ini itu adalah merindukanmu, sebab rindu tetaplah luka, dan jika kau bertanya padaku tentang hal yang dapat menyembuhkan luka ini adalah dirimu hadir dihadapku

Dia Memang Sempurna



Salam..
Hari ni Hana nk tulis pasal org yg Hana cinta...
tuk' sekian lama Hana berani tulis kt sini...
Hana takut kehilangan Dia..Hana cuba nk jadi yg terbaik untuk Dia..tapi ngak bisa..Dia mencintai gadis lain yg lebih sempurna dari Hana...maklumlah Hana dh zero...xthu nk jga hati Dia..Hana xkisah Dia nk cintakan gadis lain sbab Hana thu Hana emang xlayak utk Dia..so Hana nekad tuk lepaskan Dia...bagi Hana-Dia Memang Sempurna...Dia ada segala2nya...tapi Hana ngak ada apa2..Hana bgtau diri Hana yg kalau Hana cintakan dia sayangkan dia aku kena lepaskan die
so...i let him go...go far away from me....skg nie Hana cuba hidup sendiri...Hana kena hadapi apa yang berlaku sorg2...tp Hana bersyukur Hana masih ade klga yg ambil berat tentang Hana...
susah senang Hana klaga je thu...
Hal dia...biarkan lah...Hana xkn lupa moment Hana ngn die...the first n the last....Hana harap dia berjaya dalam hidup dia...Hana biar sorg2...selama ni pn sebelum Hana knal die,Hana sorg2...die yg bka hati Hana tuk terima cinta...tapi dia yg tutup hati Hana tuk bercinta lagi...bagi Hana,sekali cinta selamanya cinta sekali benci selamanya benci...tapi dia selamanya di hati Hana sampai Hana tidur panjang..ssah nk lupakan dia..dh berkali2 Hana nk lpa kan dia tp xblh....bagi Hana Dia Memang Sempurna.........<3<3

Tuhan,kalau kau dengar doa hambamu ini,kau makbulkanlh,,,aku mau dia bahagia walau dimana saja dia berada...Amin...sesungguhnya kau tahu siapa Dia yang aku maksudkan...

Kepada Dia..kalau terbaca slot nie...so sorry..saje nk luah isi hati Hana....

OrOw..

Thursday, September 30

Kenangan Sekolah Menengah..

Salam...tadi aku dh cite pasal kolah rendah aku...so skg aku nk cite pasal kolah menengah aku plak...aku mula menjejakkan kaki di kolah menengah iaitu pd thun 2001 di SMK Dato Seri Wan Mohamed..aku masih igt lagi first day aku masuk kelas..aku rapat ngn kwan aku waktu kolah rendah je..maklumlah xknal maka xcnta..aku ade jawatan kt dalam kelas..aku jadi setiausaha..hehehehe....aku yg urus hal ketua ngn penolong....seronok...ble exam aku dpt highmark dalam BM..aku dpt 85..bangga gler arr....lama2 kelamaan aku mla terjebak ngn cinta..aku kapel ngn bdak Form 5..nama dia _____ rahsia la...aku mula abaikan pelajaran cinta punya pasal....ble last exam...aku down..mbik kau..aku nekad dh nk repeat balik exam...aku nk buktikan yg aku blh maju...aku done exam final year....lega....aku boleh naik form 2...aku xsangka...perkara lama berulang lagi..aku kapel ngn bdak sekelas ngn aku....sekali lagi aku down dalam kelas....aku fail teruk...aku mula khayal dalam cinta dia smp aku lupa sekolah aku...nasib aku x terlanjur....form 2 merupakan tahun yg paling buruk bg aku...aku akui aku dh mencemar nama ku sendiri...dh berapa kali aku kene panggil ngn Guru Disiplin...kapel pnya pasal....last2 kami break...last year la kami putus....
aku masuk tahun ke 3 di kolah tu...aku nekad nk ubah hdup aku....aku masuk kelas no.2...
form 3 ialah tahun yg paling best bg aku...aku berada di bawah bimbingan cikgu yg baik,kwan2 yg baik,caring,aku hepi....mslhnya aku kerap xhadir ke kolah...aku lost bnyk subjek...aku xthu nk bt cmner....mujur ade kwn nasihat kn aku...aku ambik kaunseling kat kolah...alhamdulilah...berjaya..aku dpat no 2 dalam exam....aku igt lagi aku ngn kwn aku study gler2 PMR dh dekat..kami pakat motivasikan diri masing2....aku seronok dpat kwn camtu...aku yg khilaf dulu x dengar nasihat mereka...bla PMR tba aku tenang jer,,,mgkn hikmah Allah Taala....bla semua setel....aku hanya menanti result PMR aku......xtenang hidup oooo.....Masa yg dtggu tlah tba.....result time....aku dapat 2B 3C 3D tuhan yg tahu betapa kantoi nya aku.....

Lpas tuhh,aku naik form 4...aku ambik kelas akaun...hmmmmmm hampeh....2 tahun blaja satu habuk pn aku xphm ape bende...nk tmbh lagi aku ambik mate tambahan....hancur kpala otak kau nie....ble SPM aku down teruk....aku malu la nk cite...dh la erkk...
jmpa lagi ye...bye...

Hanna

Kenangan Sekolah Rendah...

 

Sekolah Rendah Kebangsaan Kerunai
Hai...salam semua...hari ini aku nk cerita tentang sekolah aku yg aku  sekolah dahulu...
aku mula menjejaki kaki ke alam persekolahan di SRK Kerunai dr tahun 1996-2000...waktu aku darjah satu aku masuk kelas no.2..waktu darjah satu merupakan tahun yg paling best bg aku...aku masih ingat waktu berbaris nk beli makanan kt kantin...hahaha...dh la pendek...
yg paling best ble dapat RMT(Rancangan Makanan Tambahan) ngn air susu kotak percuma...
subjek paling best...ermmmm..Muzik...apalagi melalak la....aku masih sampai skg 1 lagu tu...  

Rama - rama
Dari ulat jadi kepompong
tidur - tidur dalam gelongsor
dah cukup masa kepompong pun pecah
jadi rama,rama yang indah

rama-rama terbang merata
hisap madu di kebun bunga
sungguh cantik aneka warna
tapi sayang hidup tak lama..   

camtu la lagu dia..masih ingat lagi wajah cikgu yg mengajar aku waktu tu...nama cikgu tu Nor Azlina,kt mane la cikgu skg....pastu aku naik darjah 2..masih lagi di kelas no.2.waktu tu aku dh pandai ckit...mgkn pengalaman darjah satu kot..aku dh pandai menyesuaikan diri..tapi satu je problem aku waktu sekolah dulu aku kerap tak hadir ke sekolah..hahaha..malas bangun pagi punya psal..abah ngn mak dh mls nk teur dh..dorg ckap yg bodoh aku bkn dorg..naik darjah 3 pun sama gak..mlas nk p kolah..sapai kene mrh ngn ckgu..ckgu ckap aku pandai syg la klau x p kolah..bangga pun ade gak..naik darjah 4..aku dok klas 1..ooo xsangka ooo..tapi kene saing ngan pelajar pandai arrr..aku kantoi camtu jew..gagal..tapi pas la naik darjah 5..darjah 5 aku kene kaw2 ngn cikgu..dengan xhadir kolahnya dengan pandainya..hehehehe aku kene hard la..maklum la UPSR dh dekat...dekat pa setahun je lagi....tahu 5 aku blh dkatakan berjaya la...last year di kolah tu...darjah 6..aku sekali lagi masuk kelas pandai...no 1..tapi sayng kelas kami terpaksa di bagi dua...kerana ramai kot..aku turun klas la..blaja pnya blaja..UPSR pn tba..akhirnya dapat la result..aku dapat 1A 2B 1C 1D..malu la...
tulah hasil dari benih yg aku tanam selama 6 thun d kolah tu...
aku dapat naik ke tingkatan 1 jgak....kesian mak ngn ayah aku..
dapat anak berong mcm aku...
dh hbs....salam....
de mase aku cita lg... 

Yang Sempurnakanku - 6ixth Sense

Kaulah bidadari dalam hidupku
Yang selalu hadir di dalam mimpiku
Bunga yang selalu harungi hariku
Anugerah Tuhan yang sempurnakanku
Bila kau jauh
Aku selalu rindu
Bila kau ada
Hatikan berbunga
Ku akan selalu menjadi bintangmu
Menerangi gelap dan mimpimu
Aku setia di sini mengusap tangismu
Menemani sunyi di hatimu

~6ixth Sense~

Wednesday, September 29

Hal aku...

Ini hal aku yg ingin aku kongsi ngn korg yg msuk blog aku.....aku cintakan seorg llaki nama dia...aku knal ngn die pu melalui Facebook.aku yg galak p add die...aku nk add org lain tapi ter-add die..tup2 die approve n bermulalah cinta aku kat die..mla nya aku nk pendam tapi lama- kelamaan tak terpendam Aku cuba nk masuk dalam hati dia...aku try pikat dia...tapi dia gtau yg die xnk ade komitmen ngn aku..frust tuhan je thu..tapi biar la mengenali dia dh mencukupi bagi aku...kami mula nakal2 dalam perhubungan dia mula ajak aku kuar date..ni hari jumaat nia aku nk jumpa ngn die...ni first date kami...aku nk abadikan saat ni bersama die...kalau die terbaca la ni mampus kene bam ngn die..aku cuma nk die thu yg aku amat mencintai die hingga akhir hayat aku....mengenali die dh macam bulan jatuh keriba....aku bahagia bila bersama ngn die...kami suke kami duka die faham aku cma aku yg kdg2 overacting....aku kuat majuk..kuat nangis...die la yg pujuk aku...
...akan aku cintai dia sampai aku menutup mata... 

Tuesday, September 28

First Day berBLOGing

Hari ni first day aku berBLOGing....so aku nk perkenalkan diri aku la....nama aku Rozana' binti Rasdi...umur aku 22thn...aku dilahirkan pada 04/04/1988 di Hospital Gerik....Nama ayah aku Rasdi' b. Lateh...Mak aku plak Khatijah bt.Talib...aku mendapat pendidikan awl di Tadika Islam Jong...Aku melanjutkan pelajaran di Sek Ren Keb. Kerunai dari thn 1996-2000...kemudian aku melangkah masuk ke  Sek Men Keb Dato Seri Wan Mohamed dr thn 2001-2005...kemudian aku.....xkolah dah..mlas mk bebankan klga...lpas tamat kolah aku menyertai PLKN Kem Kampung Baharu Lumut(U)...best..3 bln xjmpa klga....lepas tu aku mula membuat kerja sambilan...aku kerja kat kedai makan,pembantu kantin,mcm2 lg la...cari pengalaman....pastu aku merantau ke Klang...aku jd pembantu taska.....ssah senang aku sorang yg taggung....aku xpnh ssahkn mak ngn ayahku...
skg aku jd pembantu di Cybercafe Ayuman Teknologi....mgkn rezeki aku dh tertulis aku kerja kt sini...dh la.....stop psal aku....

ni pasal klga aku plak....aku ade kakak...kakak ku berkhwin dengan jejaka pilihannya dn dikurniakan 3 org cahaya mata..2 perempuan 1 llaki..tp syg"ku sangka panas smp ke ptg rpanya hujan d tghari"
Abah ngn mak
jodoh diorg xpanjang...diorg bercerai...dan kini kakakku tlh kahwin lain....bahgia la...aku ade 3 org abg yg amat aku sygi dunia akhirat...abg aku yg pertama berkerja sbg boatman di Tasik Banding...
bagi aku dia lah idola aku...berkerja xknal pnat lelah...semata2 nk menampung kehidupan harian kami....abg aku yg kedua juga bekerja di Tasik Banding.....dia ni blh la...ade satu yg aku benci tentang die.....xleh cite la...abg aku yg ke 3..bekerja di Tanjung Karang....loaded la kje die...mklumlah lulusan u.....
die pn bantu sama dalam kehidupan kami....
aku ade adik....satu2nya adik aku dunia akhirat......die skg menuntut di UiTM Arau....die ambik degree banking....die lh harapan klga kami....aku dh xblh hrp dh....bnyk lagi aku nk cite nie....
x tercerita.....

out la...sekian

MY ALL

My photo
Gerik, Perak, Malaysia
tentang orow...full name orow - Rozana Rasdi @ Orow Demilai...dilahirkan di Gerik Perak pada tanggal 04/04/1988..berdarah kacukan Siam..anak ke 5 dr 6 adik beradik..rapat ngn abg n mak..suka merajuk..xpandai nak marah orang..mudah terasa..kuat nangis..suka berkawan..mudah menyayangi seseorang..mudah jatuh cinta tp xpernah serius..suka benda2 yg boleh buat ketawa..layan instrumental..mudah berkawan..sayang sape2 yang anggap saudara...suka layan bolly..movie triller...whatever la...

Rozana Rasdi

Rozana Rasdi